top of page
Buscar
  • Foto del escritorRobert Casajuana Dasca

25% de català?

Alguns polítics i mitjans de comunicació, diuen que és problemàtic i perillós que vulguin aplicar el 25% de castellà a les aules de Catalunya. A mi em sembla que aquesta llei ja existeix sense estar aprovada per cap jutge ni tribunal suprem.

El català a les aules educatives és d'un 10%.

El català és una llengua minoritària dins de les aules de Catalunya. I no m'ho estic pas inventant, ho dic des de la meva experiència laboral com a docent de llengua catalana.

N'hi ha prou amb llegir quatre notícies per veure quina és la realitat: L’última Enquesta a la Joventut de Barcelona indica que el percentatge de joves que tenen el català com a llengua habitual a la ciutat no arriba al 30%, una xifra que representa una caiguda de 7 punts respecte a fa sis anys. L’enquesta s’ha fet entre joves de 15 a 35 anys, i apunta també que pràcticament tot el terreny que ha perdut el català l’ha guanyat el castellà.

Els alumnes parlen en castellà a classe, a casa i al carrer. Els alumnes parlen castellà a la majoria d'assignatures de l'ESO, per no dir a totes. I els professors, doncs hi ha de tot, cosa que vol dir que molts parlen en castellà per poder interactuar més fàcilment amb l'alumnat, és a dir, que cedeixen a la llengua majoritària de les aules, que és el castellà.

Ser professor de llengua catalana a Catalunya és (des de fa temps) com intentar apagar un foc immens amb un got d'aigua. Parles en català als alumnes i et responen en castellà. Fins i tot et fan les redaccions o els exercicis en castellà.

Ser professor de llengua catalana a Catalunya és surrealista. Hauria de ser molt diferent de com és en realitat. Quan entro a l'aula i començo a parlar, en català, òbviament, per saludar a l'alumnat, les respostes que rebo són sempre en castellà.

Buenos dias, profesor. Como estas?

Quan, davant de 29 o 30 alumnes, soc plenament conscient que ningú parlarà en català, a part de jo, la frustració es mescla de seguida amb un record, una sensació de desconcert total de la meva infantesa; les classes de llengua anglesa. Durant l'assignatura d'anglès, la professora parlava en anglès i els alumnes li responien en castellà o català. Una reacció frustrant. Ser professor de llengua catalana a Catalunya és, massa sovint, una odissea. Em sento com si estigués fent classes d'una llengua estrangera a un país estranger. Amb la petita diferència que aquesta és la llengua catalana i estic treballant a on, en teoria, es parla, que és a Catalunya.

5 visualizaciones

Entradas recientes

Ver todo

La creatura

CREATURA Acabo de veure a Filmin (una de les millors plataformes actuals de cinema de pagament) la pel·lícula guanyadora del premi Gaudí 2024. I he de confessar que m’ha encantat, potser també perquè

Qualityland

Qualityland 2.0 Ara més que mai, en el món cada vegada més consumista i tecnològic on vivim, resulta d'una necessitat gairebé fisiològica llegir aquestes dues novel·les (novel·lasses!) de Marc Uwe-Kli

La Mesías i el surrealisme

Veient els capítols de la sèrie La Mesías (una magnífica sèrie, especialment l'actuació d'Albert Pla) puc dir diverses coses: En primer lloc, que és una història crua i crítica però necessària avui en

bottom of page